Longa '59

Volgende wedstrijd
07/01/2019
12:00
Bekijk volledige rooster

Zonder scheidsrechter geen wedstrijd

       

Het lijkt zo vanzelfsprekend: de aanwezigheid van scheidsrechters tijdens een volleybalwedstrijd. Scheidsrechters hebben echter een zeer verantwoordelijke taak en zorgen ervoor dat de spelers wedstrijden kunnen spelen. Longa ’59 toont haar waardering voor de belangeloze inzet van haar scheidsrechters tijdens de Week van de Scheidsrechter van 6 t/m 14 oktober. Voorafgaand aan deze week zetten we graag vrijwilliger Maicol Gerritsen in het zonnetje.

Als scheidsrechter moet je altijd scherp zijn, op de techniek letten en op de hoogte zijn van de nieuwste spelregels. Een belangrijke taak. Longa’59 is ontzettend blij met de diverse leden en speelsters die wedstrijden fluiten. Vrijwilliger Maicol Gerritsen is coördinator van de scheidsrechters,  draagt zorg voor de indeling en is al jarenlang erkend scheidsrechter. Wekelijks fluit hij op zaterdag volleybalwedstrijden in de tweede en eerste divisie. Het begon allemaal in de jaren ’80 als teller bij Heren 2. “Mijn leraar op de mavo destijds, de heer Kemperman, was coach van Heren 2 en zocht een teller. Mijn vader was als zaalwacht en scheidsrechter betrokken bij Longa’59 en het leek mij ook wel wat. Ik werd gevraagd om een wedstrijd te fluiten bij Longa’59 en deed dat later ook voor de regio.”

Opleidingen
Bij de thuiswedstrijden van Longa’59 Dames 1 is Maicol de vaste teller. De damesteams en het meiden A-team zijn bij toerbeurt scheidsrechter. “De speelsters hebben daarvoor ‘de Volleybalmasterz’ gehaald, het spelregelbewijs van Nevobo”, legt Maicol uit. “Ook hebben zij bij mij een interne opleiding gevolgd, zodat ze tot en met de eerste klasse mogen fluiten. Het is best lastig voor jonge meiden om voor het eerst een wedstrijd te fluiten. Wat belangrijk is, is dat ze zichzelf blijven, niet twijfelen en genieten van de wedstrijd.”

Mooie momenten
Scheidsrechter zijn, is volgens Maicol een mooie, dankbare taak. “Als je zelf niet op topniveau kunt sporten, kun je wel op topniveau als scheidsrechter bij een sport betrokken zijn. Je maakt mooie momenten mee, van een compliment na afloop van een wedstrijd tot een begroeting van spelers die je lang niet gezien hebt en aangeven dat het goed is je weer te zien. Ook spannende wedstrijden met veel publiek waarbij bijvoorbeeld de koploper van de competitie moet strijden tegen de degradant maken indruk. Longa’59 is helemaal mijn club. Het is een vereniging waar ik trots op ben en waar ik me gewaardeerd voel!”

Ga naar het nieuwsarchief

Sponsors

Tweets