Longa '59

Volgende wedstrijd
07/01/2019
12:00
Bekijk volledige rooster

Sportbegeleiding volleyballers door Centrum in Beweging

       

Centrum in Beweging is een praktijk in Fysiotherapie en Fysio Fit in Lichtenvoorde met twaalf fysiotherapeuten. Naast de behandelkamers is er een nieuwe, ruime oefenzaal. Elke fysiotherapeut heeft zijn eigen specialisatie. De praktijk richt zich op mensen met houdings- en bewegingsvraagstukken. Van een baby of jong kind met bewegingsproblematiek tot het mobiel houden van ouderen en het begeleiden van sporters.  

Sportbegeleiding
De fysiotherapeuten van Centrum in Beweging hebben veel ervaring in sportbegeleiding. Ze sporten vaak zelf of hebben gesport. Zo ook Saskia Otten. Meer dan 40 jaar volleybalde zij actief bij Longa’59 waar zij ook diverse functies heeft vervuld. “Volleybal zit in m’n genen”, zegt Saskia. “In de jaren ’80 ben ik begonnen met het begeleiden van Heren 1 bij Longa’59. In de jaren ‘90 kwam daar Dames 1 bij en ik heb de glorieuze jaren waarbij het volleybal op professioneel niveau werd beoefend, meegemaakt. Ook was ik destijds betrokken bij de begeleiding van speelsters van de ‘Volleybalschool’.”

Periodiseren
De kunst bij het begeleiden van sporters is volgens Saskia het periodiseren. “Een sporter kan niet een heel seizoen pieken. Zeker bij jonge sporters die veel trainen, is het belangrijk goed de belasting in de gaten te houden. Bijvoorbeeld bij een groeispurt, dan moet de belasting wat omlaag. Ook moet de jonge sporter zijn of haar eigen lichaam leren kennen. De belastbaarheid kan per persoon verschillen. Het is belangrijk dat een speelster ‘durft’ aan te geven dat ze bepaalde klachten/blessures heeft. Iemand kan bang zijn dat dit een basisplek kost. Het opbouwen van een relatie tussen de sportbegeleider en speelster speelt dan ook een grote rol.”

Begeleiding Dames 2 en 4
De spelers van Longa’59 Dames 2 en 4 komen op vrijdagmiddag voor sportbegeleiding naar de oefenzaal bij Centrum in Beweging. Leonie Otten en Ruud Elferink begeleiden hen afwisselend. Ook Leonie heeft op hoog niveau gevolleybald en Ruud, zelf voetballer in de selectie van Longa ‘30, heeft veel ervaring in allerlei trainingsvormen. De speelsters trainen specifiek op kracht en conditie licht Saskia toe. “Een goede rompstabiliteit is belangrijk en kan blessures voorkomen. Er is nauw contact met de trainer en de belastbaarheid per speelster wordt goed in de gaten gehouden. Net als bij de reguliere training werken we aan teambuilding. Samen hard werken, elkaar helpen, motiveren en afzien schept een band. Ook doen we specifieke oefeningen zoals het trainen van sprongkracht. In de zomervakantie kreeg iedereen een ‘zomerschema’ mee. Door een bepaalde belasting in vakantietijd te houden, voorkom je veelvoorkomende blessures aan het begin van het seizoen.”

Elk lid van Longa’59 met een volleybalgerelateerde klacht kan kosteloos bij Saskia een eerste diagnose laten stellen. Het kan prettig zijn om te weten of je door kunt trainen of toch iets anders moet doen. Mocht een blessurebehandeling nodig zijn, dan gelden de normale voorwaarden.

Ga naar het nieuwsarchief

Sponsors

Tweets